Voda je sastavni dio našeg tijela, gradi organe, prenosi hranu i kisik u ćelije i izlučuje otpadne produkte metabolizma, sudjeluje u hemijskim reakcijama, služi kao otapalo mineralima, vitaminima i aminokiselinama i ima važnu ulogu u reguliranju tjelesne temperature. Smanjenim unosom tekućine, smanjuje se volumen krvi koja hrani srce, mozak, mišiće i ostale organe i tkiva pa su oni manje sposobni obavljati svoje normalne funkcije. Pri manjim gubicima vode u organizmu čovjeka javljaju se smetnje u obliku glavobolje, manjka koncentracije, poremećaja mentalnih funkcija, smetnji u radu bubrega, probavnog sistema i srca. Bez vode možemo izdržati mnogo manje nego bez hrane.

Svakodnevno u našoj laboratoriji obavljamo  analizu vode kako bismo bili sigurni da pijete najbolju.

Hidracija raspoloženja

Zdrav život ne počinje i ne završava samo tijelom, jednako je važno da brinemo o svom umu i mentalnom zdravlju. Baš kao i naše tijelo, i naš mozak najbolje radi kada je hidriran. Čak i manja dehidracija (kojoj nedostaje manje od 2% vode u tijelu) može uticati na raspoloženje i rad mozga. Unosom barem 2 litre vode dnevno pomoći će nam da se osjećamo bolje, poboljšavamo koncentraciju, budnost i spriječimo umor ili glavobolju.

Voda i koža

Vaša koža je organ.

U stvari, to je najveći organ u vašem tijelu i uglavnom je sastavljen od vode. Bez vode koža ne može funkcionisati u najboljem redu. Ako koža ne dobije dovoljno vode, ne samo da će postati suha i prhka, već će postati još sklonija starenju.

Istina je da vaše tijelo svakodnevno gubi velike količine vode, tako da ako ga ne zamijenite unosom više vode, vaša koža trpi posljedice. Lahko je uočiti razliku koju hidratacija može učiniti za vašu kožu. Što više unosite vode u organizam, smanjit će se vidljivost bora. Voda pomaže vašoj koži da održi vlažnost, što povećava elastičnost. Što je koža elastičnija, to ćete videti manje bora.

Unosom dovoljne količine vode može vam pomoći u borbi protiv različitih problema s kožom.

Voda i metabolizam

Voda je najzdravije piće. Tjelesne funkcije kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i reguliranje temperature mogu se odvijati jedino uz prisutnost vode. Pomaže apsorpciju, prenosi hranjive tvari (bjelančevine, šećere, vitamine i minerale) do organa kojima su potrebne. Ujedno ispire otrovne i otpadne tvari jer bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari pohranjene u organima. Procesom disanja i znojenja svakodnevno gubimo vodu pa ju je potrebno i redovito nadoknađivati.

Voda smanjuje apetit. Ako manje pijete, veća je šansa da ćete više jesti.

Vrijeme je za čašu vode!